Terkini

Rasa nak main gitar ...

Zaman remaja dulu, minat sangat dengan gitar kapak. Seakan terlopong bila tengok kumpulan rock kapak era 80 dan 90-an dulu men'goreng' gitar yang berbentuk bintang tu. Gitaris seperti Joe (Wings), Awang (BPR), Kid (Search), Hilliary Ang dan Man Kidal memang menjadi pujaan hati. Hebat sungguh kuasa gitar ni.


Zaman muda dulu, waktu malam banyak diisi dengan program-program keAgamaan di masjid. Dengar kuliah, belajar al Quran, menghafal sifat 20 puluh, belajar silat dan sebagainya. Tapi sebelum sampai ke masjid  tu biasanya kita lepak-lepak dulu dengan geng 'Mat Rock Cintan' kat tepi jalan. Suka dan minat sangat  tengok geng tu main gitar. Masa tu lagu paling top Misteri Mimpi Syakila, Taman Rashidah utama, Fenomena, Isabella, Bunga larangan, Masih aku terasa dan lagu daripada ratu rock Ella.

Sesekali bila diberi peluang hampir putus tali gitar aku kerjakan. Kononnya mahu melepaskan gian. Bila ayah dan Mak tahu, mereka akan marah-marah. Katanya, jangan cuba memanjangkan 'siulan syaitan' itu. Ustaz yang bagi kuliah kat Masjid pun kata begitu. Itu pasal aku terselamat dan tak jadi pemain gitar handalan. Kalau tak ....Mungkin sekarang ni duk 'goreng' gitar kat mana-mana.

Seminggu sudah anak bertanya, " Hebatnya ustaz ni main gitar, di beranda masjid pula tu ", Boleh ke main gitar ni, Ustaz fardu ain kata tak boleh. Apa hukum main alat muzik ni ? Paling dia suka bila tengok seorang ustaz terkenal menunjukkan skill memetik gitar. Cukup menghiburkan. Ramai anak-anak muda yang tertarik dan mula terfikir bahawa Agama kita ni bukan Agama yang menyekat tetapi membimbing dan memandu manusia. Ertinya... "boleh".......dengan syarat...................

Lazimnya anak-anak muda ni ada stigma tersendiri kepada golongan ustaz dan kaki masjid .  Mereka begitu berfikiran negatif dan menganggap 'orang masjid' ini tidak faham jiwa mereka. Kerana itu mereka sukar untuk didampingi apatah lagi hendak menghampiri masjid. Ajaran Agama pula kadang-kadang ditampilkan seperti   ianya tidak meraikan fitrah manusia. Tidak boleh berhibur atau mengasah bakat terpendam. Sedangkan semua itu tidak ada masalah jika kena dengan syarat dan caranya.

Dulu mana ada penyanyi atau pelakon yang pakai tudung, sekarang ini sudah berlambak. Begitu juga dengan pengacara TV.  Dulu stesen TV cukup fobia dengan orang yang bertudung. Entah jembalang mana yang  telah masuk ke dalam minda si pembuat dasar ni. 

Hari ini golongan 'public figure' yang bertudung litup ini sudah terkenal dan menjadi pujaan ramai. Ramai juga remaja yang pakai tudung kerana mereka. Sudah pasti ini satu perkembangan yang sihat. Walaupun kadang-kadang mereka bertudung ala kadar dan kepala bertudung tetapi bahagian lain pula terbuka !

Tapi ingat.....seorang wanita yang menyanyi di hadapan lelaki yang bukan mahramnya dan majlis itu pula berlaku pergaulan bebas maka hukumnya haram. Kalau wanita buat show di hadapan kaum sejenisnya ok la.

Mutakhir ini pula, dengar-dengar kata ramai juga golongan artis, ahli muzik dan mat-mat Rock yang mula mendekati Agama lantaran pendekatan dakwah yang digunakan oleh Ustaz dan bekas artis tadi.  Baguslah kalau betul dapatan ini. Mereka membawa mesej ketuhanan dan kemanusiaan dalam persembahan. Pakain juga lebih bersopan dan beradat.

Sebetulnya banyak cara yang boleh digunakan untuk berdakwah. Paling utama ialah teknik dan pendekatan perlu berhikmah (alQuran 16:125). Tidak terhad  melalui medium ceramah di masjid atau padang terbuka sahaja. Ruang facebook, blog, lukisan, dan seni muzik dilihat lebih berkesan dan meluas. Perlu diingat, setiap orang ada bakat dan kebolehan yang berbeza dan tersendiri. Ada yang hanya pandai main gitar, tapi tak pandai berceramah. Ada yang pandai menyanyi tapi tak bijak menulis. Aku pula pandai main gitar, berceramah dan menulis! Ya Ke? He..he..he..

Justeru, apalah salahnya jika semua kebolehan ini kita adun dan serasikan untuk membimbing masyarakat ke arah SATU matlamat iaitu mendapat Keredaan Allah SWT.

0 Response to "Rasa nak main gitar ..."

Jaringan Berita