Terkini

Fenomena Azan

Sedar atau tidak rupanya azan sentiasa berkumandang di seluruh pelusuk dunia pada setiap masa. MasyaAllah ...Subhanallah....Seruan sentiasa ada, tinggal lagi berapa ramai yang menyahutnya. Semoga kita tergolong dalam kelompok yang menyahut panggilan azan itu...

Pernahkah kita melaungkan azan ?
 Bermula dengan laungan azan subuh di Timur Indonesia di Kepulauan Silibis pada jam 5.30 pagi, beribu surau dan masjid bersahutan mengumandangkan azan. Antara timur dan barat kepulauan Jawa mempunyai perbezaan waktu sebanyak satu setengah jam. Azan akan bersahutan dalam jangka waktu ini, diikuti oleh Sumatera. 

Sebelum ianya berakhir di Indonesia, ia telah bermula di Malaysia, diikuti oleh Myanmar dan China. Dalam waktu 1 jam setelah ia bermula di Jakarta, azan bermula di Dhaka, Bangladesh dan berlarutan hingga ke barat India. Dari Calcutta dan Lakhnow seterusnya ke Mumbai dan Sri Nagar dan keseluruhan Kashmir. Seluruh bandar ke utara Pakistan juga mula mengumandangkan azan terus bersahutan. 

Sebelum azan berakhir di Pakistan, ia pula bermula di Afghanistan dan Muscat. Antara Muscat dan Baghdad perbezaan waktu ialah 1 jam dan dalam waktu sejam ini azan subuh mula berkumandang di United Arab Emirates, Kuwait, Yemen, Somalia dan Saudi Arabia. 

Antara Baghdad dan Keherah di Mesir mempunyai jangka perbezaan waktu juga 1 jam. Azan masih berkumandang Syria, Jordan dan Sudan dalam jangka waktu itu. Kaherah dan Instanbul terletak dalam jangkawaktu yang sama. Antara timur dan barat Turki mempunyai jangkamasa sebanyak 1 1/2 jam. Kaherah dan Tripoli ibu kota Libya mempunyai 1 jam perbezaan waktu. 

Dari Libya azan bersambung ke Tunisia, Algeria, Rabat ibu negara Morocco dan Marrakech. Proses seruan azan berterusan silih berganti menyelubungi seluruh negara Afrika. Laungan azan yang bermula di timur Indonesia waktu subuh sampai ke perairan lautan Atlantik selepas 9 jam. Tetapi sejurus sebelum azan dikumandangkan di perairan lautan Atlantik, ianya telah bermula kembali di timur Indonesia menandakan masuk waktu Zohor. 

Sebaik azan Zuhur tiba di Dhaka, azan Asar pula bermula di timur Indonesia. Selang beberapa jam kemudian, azan Maghrib pula bermula. Sebelum azan Maghrib mula dikumandangkan di Sumatra, azan Isyak pula mula kedengaran di timur Indonesia. 

Direnungkan kembali berpuluh ribu Mu'azzin (Tukang azan/Bilal) di seluruh dunia bersahutan menyeru azan menyatakan kebesaran Allah, Syahadah dan seterusnya. Insya-Allah azan ini akan berterusan sehingga ke akhir zaman. Laungan azan merupakan satu fenomena yang agong yang akan sentiasa bertahkta di setiap sanubari umat Islam dan juga menandakan keagungan Islam.

Sumber : fixurproblem.blogspot.com

-->

-->

0 Response to "Fenomena Azan"

Jaringan Berita