Terkini

Pencuri....Pencuri : Bagaimana Menghalangnya ?

Rumah besar tapi hati tidak tenteram kerana takut dimasuki pencuri, diceroboh haiwan berbisa dan sebagainya. Grill sudah ada, khidmat pengawal sudah tersedia tetapi masih juga diceroboh. Nasib-nasib.

Jangan risau dan Jangan putus asa. Mari kita cuba kaedah pencegahan secara 'maya' pula. InsyaAllah mujarab dan amat membantu. Dengan syarat, niat perlu ikhlas dan yakin dengan pertolongan Allah SWT.  Berikut dibentangkan kedah benteng pertahanan diri, keluarga dan harta benda yang boleh diamalkan;Bacaan tiga Qul, iaitu :

i. Surah Al-Ikhlas
ii. Surah Al-Falaq
iii. Surah An-NaasCARA

1.  Lunjurkan kaki ke arah Qiblat
2.  Mengangkat dua tangan seperti berdoa
3.  Baca ayat-ayat Muawwizat sehingga selesai (tidak termasuk membaca Surah Al-Fatihah)
4.  Tarik nafas kemudian tiup pada tapak tangan sehingga habis nafas
5.  Tarik sikit nafas kemudian tahan nafas sambil menyapu tapak tangan keseluruh anggota badan yang boleh dicapai kecuali anggota sulit.
6.  Lakukan sekali sebelum tidur & selepas solat subuh setiap hariBACAAN
       
        Allah, tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia Yang Hidup kekal lagi terus menerus mengurus (makhluk-Nya), tidak mengantuk dan tidak tidur. Kepunyaan-Nya apa yang di langit dan di bumi. Tiada yang dapat memberi syafaat di sisi Allah tanpa izin-Nya. Allah mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki-Nya.  Kursi Allah meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar.
- Surah Al-Baqarah ayat  255


CARA

1.   Baca Ayatul Kursi dengan 9 wakaf
2.   Untuk melindungi diri sendiri: selepas baca ayatul kursi tiup disekeliling mengikut pergerakan tawaf kaabah, dengan niat melindung diri.
3.   Untuk melindungi rumah: baca ayatul kursi sambil berjalan mengelilingi rumah (mengikut pergerakan seperti tawaf kaabah). Berjalan sama ada didalam atau diluar rumah.


      3. AYAT  1 HINGGA 9 DALAM SURAH YAASIN


1) Yaa Siin. (2) Demi Al Qur'an yang penuh hikmah, (3) sesungguhnya kamu salah seorang dari rasul-rasul, (4) (yang berada) di atas jalan yang lurus, (5) (sebagai wahyu) yang diturunkan oleh Yang Maha Perkasa lagi Maha Penyayang, (6) agar kamu memberi peringatan kepada kaum yang bapak-bapak mereka belum pernah diberi peringatan,Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang direjam. Aku berkubu dengan kubu Tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah dan nabi Muhamad RasululLah.

CARA

i.  Berdiri menghadap kiblat (ke arah barat). Baca ayat ini kemudian tiup sehingga habis nafas ke hadapan sambil menoleh kanan ke kiri.
ii.  Pusing ke arah kiri (sekarang berdiri ke arah selatan), Baca ayat ini kemudian tiup sehingga habis nafas ke hadapan sambil menoleh kanan ke kiri.
iii.  Lakukan perkara yang sama untuk arah timur dan utara
iv.  Berpaling semula ke arah kiblat, baca lagi kemudian tiup kebawah sehingga habis nafas. Baca lagi kemudian tiup kearah atas sehingga habis nafas
v.  Akhir sekali (bacaan yang ke-7), baca ayat ini kemudian tarik nafas dan tahan nafas seberapa lama yang boleh kemudian hembus.
Dengan nama Allah, yang tidak memberikan mudarat sesuatu dibumi juga dilangit dan Dia maha mendengar lagi maha mengetahui.


CARA

i.  Bila hendak pergi kesesuatu tempat yang berisiko atau merbahaya, atau bermusafir atau balik kampung atau hendak membuat sesuatu perkerjaan yang berisiko atau pulang kerumah daripada melakukan sesuatu perkerjaan yang berisiko, maka baca ayat ini tujuh kali.
ii.  Jika bacaan tersekat-sekat atau ada gangguan ketika membaca ayat ini, berehat dahulu. Setelah berehat baca lagi sehingga tujuh kali bacaan lancar baru teruskan perjalanan atau perkerjaan tersebut.


Ada kes si pencuri yang terlepas masuk tetapi tidak ketemui jalan keluar. Ada juga yang meraba-raba mencari ruang untuk menceroboh tetapi tidak berjaya. Begitu juga dengan binatang-binatang yang merbahaya. Akan terhalang. Selamat beramal, InsyaAllah berjaya.

Sumber : Darul Syifa'

1 Response to "Pencuri....Pencuri : Bagaimana Menghalangnya ?"

anas shahidie said...

Assalammualaikum..sya mintak kebenaran nak copy ayat kursi..terima kasih

Jaringan Berita